Snøhuletur til Norefjell

P1120235

Første helga i mars dro en gjeng med ivrige friluftsfolk fra UMB ut på snøhuletur til Norefjell. I strålende solskinn gikk ferden vestover og på veien passerte vi både sjarmerende tettsteder og statuen av Ole Einar Bjørndalen på Simostranda. Vel fremme på fjellet la vi i vei oppover bakkene, foran oss ventet ca. to timers gange på ski før vi var framme ved snøskavlen like under Høgevarde. Her kunne vi konstatere at det var nok snø til en enorm snøhule, og vi satte sporenstreks i gang med å grave. Det viktigste med ei snøhule er å ha ei kuldegrop og en sengebrisk i hoftehøyde med et buet hvelv over.Hele tre innganger fikk snøhula, og da vi var ferdige ble en himmelsk middag fortært.

I nattens mulm og mørke hadde vinden økt på, da var det fint å sove trygt og godt inne mens man hørte på vinden som ulte utenfor. Førstemann ut på lørdagen måtte brøyte seg veg med hodet først gjennom snøen, og ute var det meget friskt. Likevel tok samtlige turen til DNT-hytta Høgevarde, og her ble det både vaffel og kortspill. Etter et godt og varmt besøk innendørs gikk turen ut i vinden igjen, tilbake til snøhula skulle vi!

På lørdagskvelden bygde vi også en iglo, dette var et spennende prosjekt i vinden, mørket og kulda. Likevel klarte vi å bygge et meget fint byggverk, dette var resultatet av godt lagarbeid. Siste natt sov alle syv i den nybygde igloen, så for oss som ikke hadde sovet verken i snøhule eller iglo før så ble denne helga meget lærerik. Vi sov godt alle sammen og våknet neste morgen til strålende solskinn, frokosten ble selvfølgelig fortært utendørs i solveggen. Vi rakk også en liten topptur til Høgevarde (1459 moh) før den morsomme nedkjøringen. Alle sammen var enige om at det hadde vært en flott tur og for dere som ikke har sovet i snøhule (og iglo) før så kan dette trygt anbefales. Innendørs ble det nemlig både lunt og behagelig, det viktigste er at man har noen med erfaring fra lignende med på tur, det hadde nemlig vi. Dessuten er det å overnatte utendørs på vinteren både spennende og annerledes.

Sees på tur neste vinter!