Norefjellturen som endte i Nordmarka

Foto: Anna Birkeland Olerud Fra Sinnerdammen til Spålen
Foto: Anna Birkeland Olerud
Fra Sinnerdammen til Spålen

Planen for helgen var å gå hytte til hytte på ski på Norefjell, men svært dårlig vær satte en stopper for dette. Delvis uvitende om værforholdene kjørte vi med godt mot opp mot Norefjell, men bilen vår som aldri kom opp siste bakke sørget for at vi søkte inn på en lokal sjappe. Der ble vi møtt av en lokalkjent som var svært skeptisk til vår planlagte ekspedisjon. Dumdristige og turivrige tenkte vi: ”jaja, dette går sikkert fint”, og lette frem kartet. Det var før vi så tekstmeldingen fra fortroppen som hadde reist opp en dag i forveien. Den lød som følger: ”Ikke kom opp. For dårlig vær. Gravferd.”.  Det viste seg at de aldri hadde komt frem til hytta kvelden før, men hadde vært nødt til å grave seg ned. Nå hadde de ringt etter forsterkninger for å bli hentet ut. Resten av dagen ble tilbragt med nervepirrende venting, der både politi og presse var involvert. Det hele endte heldigvis godt. Forsikret om at de forkomne var i god behold satte vi kursen mot Nordmarka, som ble plan B. Bortsett fra Helene som kjørte de nedfrosne gutta hjem.

Det var ikke før utpå kvelden at vi satte kursen mot turisthytta Sinnerdammen. Vi gikk fra Ringkollen og brukte en times tid inn. På hytta fikk vi fort følelsen av å spolere en romantisk aften for et par, der vi som syv studenter kom brasende inn i den to-roms store hytta. Vi kom cirka likt som Lars og Carl som hadde gått en ugunstig rute og brukt fire timer på samme turen. Det ble en hyggelig kveld, med pølser og rotmos.

Neste dag satte vi kursen mot turisthytta Katnosdammen. Ettersom løypene vi hadde tenkt å følge ikke var oppkjørt, ble vi nødt til å brøyte oss gjennom 5 km med løssnø i knehøyde. Vel fremme på Katnosmdammen ble vi møtt av mye varme og hyggelige eks-studenter fra Ås. Vi hygget oss med pølser og rotmos, nok en kveld, ettersom de bortkomne fjellgeitene hadde middag nummer to i sekkene sine.

Siste dag spiste vi vafler på en hyggelig skistue før vi satte kursen mot Ringkollen. På veien ble vi møtt av herr og fru Kagge, Helene og den ennå turglade John Peder. Turen ble ikke som planlagt, men den ble absolutt en flott opplevelse. Tryggere ble den også, om man ser bort i fra delvis utrygge vann i marka.