Grunnkurs i Havkajakk

Hva er vel bedre enn å bruke noen delikate sensommerdager ute på havet i kajakk? Ti friluftslystne studenter fra NMBU Friluftsliv kunne ikke finne noe godt svar på dette, og dro dermed ned til Drøbak en lørdag morgen, klare for et lite eventyrlig avbrekk fra studerende sysler.14088625_1070768099659493_400659376811021724_n

Med hjelp av flinke instruktører fra Drøbak Kajakk-klubb fikk vi tildelt hver vår lekre, lange havkajakk og plassert dem på vannet med oss selv og bagasje i. Med ull innerst og våtdrakt ytterst var vi klare for grunnkurs i havkajakkpadling. Himmelen var like blå som kajakkene var røde og sola strålte og skulle i løpet av dagen gjøre samtlige padlere lettere solbrente i fjeset.
Vi prøvde oss først frem med litt manøvrering inne i havnebassenget og fikk lære hvordan vi skulle styre og ta gode padletak. Da vi var blitt litt fortrolige med kajakken og havets betingelser satte vi kursen mot Oscarsborg og Kaholmen, og videre mot Håøya. Det var en fortreffelig vakker solskinnsdag i fjorden og det yret av liv: seilbåter som gled forbi og folk som grillet på bergene langs øyene.
Vi padlet kajakkene inn på en smal sandstrand ved lunsjtid, og etter litt kaffe, brød og kjeks var vi i overkant varme og ganske klare for en dukkert. Det passet bra, for etter lunsj var det på tide med opplæring i kameratredning og selvberging. En etter en veltet vi kajakkene våre med oss selv i rundt, og fikk øvd oss på å redde og bli reddet, tømme kajakker for vann og klatre opp igjen. Det ble mye latter og en lærerik og avkjølende stund. Kanskje følte vi oss litt tryggere i kajakkene etterpå.
Rundt fire-fem på ettermiddagen var det godt å skifte til tørre klær og etablere teltleir. Vi fant et flott sted under noen eiketrær, med fin utsikt mot fjordlivet. Mange telt ble satt opp, og et par presenninger til å sove under. Det ble gjort i stand engangsgriller og bål der vi grillet middag til sultne mager. Vi pratet og hygget oss rundt bålet før samtlige kropper begynte å strekke seg ut på berget for en liten middagslur eller litt velfortjent avslapning i ettermiddagssola.
Da solnedgangen nærmet seg var det koselig å gå en liten tur og klatre litt oppover i høyden, for om mulig å gjøre utsikten enda et hakk finere. Vi hadde en koselig bålkveld under stjernene etter en flott dag med kajakkpadling, og folk sovnet godt inntullet i soveposer og den friske frilufta.
Dagen etter padlet vi ut med kajakkene igjen, og fikk virkelig prøvd oss med manøvrering samt en real treningsøkt da vi spilte kajakkpolo! Det ble mye latter, skrål og moro, og litt ekstra bading for enkelte. Etter økta med kajakkpolo, en ekstra padletur og litt mer øving på teknikker og padletak, vendte vi kajakkene mot Drøbak igjen. Vel oppe på land hjalp vi hverandre med å rydde på plass kajakker og utstyr, og mottok våtkort for deltakelse på kurset.

Alt i alt var det et kjempeflott kajakkurs og en veldig fin tur med NMBU Friluftsliv – takk for denne gang!

Elisabeth Musum Mathisen