Stormfulle høyder

Jotunheimen 28.09.17 – 01.10.17

På jakt etter naturopplevelser, samt en pause fra en stressende studenthverdag, dro vi ti studenter opp til Jotunheimen torsdag 28.09.17. Vi ankom endelig Jotunheimen etter seks timer i bil, og satt opp våre hjem for de neste nettene på teltplassen ved Spiterstulen turisthytte. Mens vi satt opp teltene kikket stjerne ned på oss – ja, til og med nordlyset ønsket oss velkommen opp i den ville, vakre fjellheimen.

1-1

Etter en god natts søvn (for de fleste…), våknet vi til en blå himmel og skarp, klar fjelluft. Dette var en fin overraskelse, da værmeldingen hadde meldt heftig regn og kraftig vind hele helgen. Vi stappet i oss frokosten og gjorde oss klare til dagens tur: Galdhøpiggen, via Svellnosbreen og opp på baksiden av normalruten. Vi ble ledet av to erfarne breførere fra Spiterstulen Bre- og Fjellføring.

2-1

Etter to timers gange, kom vi opp til brekanten av den majestetiske Svellnosbreen. Noen tok seg et bad i brevannet, mens resten satt og småhutret og spiste sjokolade. Med stegjern på føttene og innbundet i taulag, gikk vi opp på breen. Vi lekte oss over breen. Vi balanserte langs kanten av smale isrygger, og hoppet over dype bresprekker.

1

To timer med spenning og lek gikk fort, og vi var snart ved bunnen av en lang, bratt fjellside. Her møtte vi den meldte vinden, som ikke var underdrevet i værmeldingene. Flere ganger måtte vi ned på knær alle mann, for å ikke bli blåst over ende. Men opp til toppen kom vi! Og i det vi var bare meter fra toppen lettet det tunge skydekket. I vind med storm i kastene følte vi virkelig på naturens råskap og kraft, mens vi stod der, på toppen av Norges tak, og speidet utover de mange ville fjell rundt oss! For et syn …

2

Vi karret oss ned normalruta til Spiterstulen og en god, varm middag; tikka masala har aldri smakt bedre.

3

Neste dag var vinden enda kraftigere, og vi kunne ikke gå på den planlagte toppturen. Vi valgte derfor å gå opp til Svellnosbreen – som vi definitivt ikke hadde fått nok av! Der tilbrakte vi dagen med isklatring og vandring rundt på breen. Det meldte regnet kom heldigvis ikke, og vi var storfornøyde etter nok en vellykket dag. Etter taco-middag, avrundet vi kvelden med et heftig og saftig kortspill inne i stua på Spiterstulen.

4

5

6

Søndagen kom med regnet. Vi pakket sammen teltene før vi gikk en hyggelig tur innover Visdalen, hvor vi fikk se ruinene etter en jakthytte fra 1100-tallet. Med visshet om en lang kjøretur satt vi oss i bilene klokken ett, og kjørte til Bakeriet i Lom. Ingen bedre måte å avslutte en super tur på enn med boller fra Norges beste bakeri!

7

Dette ble en minnerik tur vi kan leve lenge på – i fine, men så alt for flate Ås. Takk for turen!

8

Tekst: Anna Planke

Bilder: Nikoline Asdøl