Surf i Marokko

10. til 17. februar

Femten spente fjes møtte opp på Gardemoen lørdag morgen uvitende om hva de neste dagene ville bringe. Lite visste vi om hvem vi skulle reise med og hvor krevende surfing var. Teknologien var på vår side denne gangen, dvs. dårlig og lite internett. Altså gikk det ikke lang tid før alle hadde blitt godt kjent med hverandre. Med flinke instruktører, godt reisefølge, fantastisk mat og godt humør kunne ikke denne uka bli annet enn vellykket.

Taghazout er en liten, skjønn fiskelandsby en time nord for den marokkanske kystbyen i Marokko, Agadir. I denne lille byen har Lapoint surfecamp. Som turist fikk man et veldig godt inntrykk av lokalbefolkningen i Taghazout. De virket som omtenksomme og varme mennesker som var glade i turistene sine. Hver dag ble vi ønsket velkommen av de samme mennene på gaten. De fleste i Marokko er muslimer, og de fleste små landsbyer har et lite bønnetårn, hvor en bønneroper ber flere ganger daglig så alle i nærheten får med seg bønnen.

Fun fact: det var i en slik landsby, ikke langt fra Taghazout at Torbjørn Egner hentet inspirasjon til Kardemommeby og Tobias i tårnet.

unnamed

Dag 1 – Avreisedagen

I ukjent Norwegian-stil kom vi i tide frem til flyplassen i Agadir. Her var noen kjappe med å kle seg om til sommerklær. Det varte ikke lenge før det ble skiftet tilbake til langbuksa og genseren man hadde på seg i Norge. Det var definitivt buksevær, spesielt på kveldene og morgenene. For oss som hadde overvurdert temperaturen i Marokko på denne tiden og bare hadde med ett sett varme klær, var klesvalget enkelt.

De av de reisende som ennå ikke var kjent med det å overspise, fikk i alle fall blitt kjent med dette begrepet på denne reisen. Lapoint serverte til de grader!

unnamed (4)

unnamed (3)

Dag 2  – Første surfedag

Å sette på alarm for å våkne på morgenen i Tagahzout var helt unødvendig. Hvis klokka nærmet seg syv og du enda ikke hadde våknet av hverken hundebjeffingen eller hanene som galte, var det ingen fare. Tobias i tårnet sørget for at ingen var våkne da klokken passerte syv. Da hadde han ropt ut et par bønnerop allerede, og flere kom. Fantastisk måte å holde en fin døgnrytme på gjennom hele uka. Etter frokosten ble vi kjørt til ulike strender avhengig av hvilken level vi var på. De av oss som var på level 1 og visste lite om surfing, ble tatt godt i mot av flinke surfeinstruktører som viste oss teknikk på stranden før vi gikk ned i vannet. Det viste seg at for oss som var litt for gira på å uti vannet, som stirret på de andre surferne og ikke var fullt så konsentrert, fikk en lærepenge på den harde måten da vi kom ut blant bølgene. Makan til juling håpet jeg det er lenge til jeg skal oppleve igjen, men utrolig gøy var det.

unnamed (2)

Dag 3 – Andre surfedag

Frokosten besto blant annet av friske jordbær og bringebær, oppkuttede grønnsaker og frukt, müsli, nybakt marokkansk brød, egg, eggerøre, ferskpresset juice etc etc etc… Til tross for nydelig mat som de ansatte hos Lapoint lagde, klarte ikke alle å holde like lenge på denne. Flere fikk oppleve å ha ”Maroccon Belly”. Dette kan visst ikke beskrives, bare oppleves. Ikke spesielt gøy. Heldigvis var det kortvarig for de som fikk denne opplevelsen.

For dem med en god frokost i magen, ble surfedag nr 2 også suksess. Fortsatt mye knall og fall, men stort sett fine timer, sol og gode forhold i sjøen.

unnamed (6)

unnamed (7)

Dag 4 – Tredje surfedag

Samtidig med oss fra friluftsgruppa var det en norsk folkehøyskole på besøk hos Lapoint denne uka. Denne dagen var alle fra folkehøyskolen på tur til ørkenen og vi fikk desto mer og tettere oppfølging av instruktørene våre. Med god hjelp fra dem og fine bølger klarte alle i gruppa å komme seg opp på brettet denne dagen. Megagøy! På kvelden var mange av oss fortsatt i slaget, og det var stemning for kortspillet, Uno. Med nye regler og begreper, kallenavn til alle, latter og intens kjemping, måtte denne versjonen av det ellers (litt!) tørre spillet, få navnet ”Uno Dos”. Uno Dos slår President, Amerikaner, Poker, you name it – LETT.

unnamed (8)

unnamed (9)

unnamed (11)

Dag 5 – Utflukt til Paradise Valley

Etter tre intensive dager, var det godt med en pause fra surfing. De som ikke blir stive i kroppen av tre dager surfing, blir det aldri. I dag gikk turen til Paradise Valley som er elvegjel med flotte jettegryter og klipper. Mer vannsport – her var det SÅ gøy å hoppe. På veien hjem dro vi også innom en butikk og produksjonssted for arganoil (visstnok er det bra for alt). Her fikk vi se hvordan den blir laget og vi fikk også kjøpt mirakeloljen.

unnamed (10)

Dag 6 – Fjerde surfedag og tur til marked

I dag var bølgene av litt mindre god kvalitet. Det ble en god del knall og fall på oss alle. Morsomt var det denne gangen også. Vi fikk også instruksjon i hvordan man skulle svinge denne dagen. Det å kjenne på den enorme kraften bølgene har og å se på at andre fra gruppa tryna skikkelig, ga oss mange latterkramper. Etter lunsj dro vi til et marked i Agadir kalt, Souk El Had. Nord-Afrikas tredje største faktisk. To timer med pengeforbruk, stramme lukter, pruting og smaksprøver var mer enn nok.

unnamed (5)

Dag 7 – Siste dag og femte surfedag

Hadde du ikke fått nok juling enda, fikk du det i alle fall nå. Ingen surfebrett eller bein og armer knakk, heldigvis (overraskende nok). Store bølger og desto hardere knall og fall. I dag fikk vi virkelig føle hvor mye bølgene herja med oss. Alle klarte å stå i dag også til tross for forholdene – noen presterte også å ta noen skikkelig smuude bølger.

Uka ble avsluttet på best mulig vis: BBQ & Sangria. Hjemme i Ås var det semesterkickoff med med Vassendgutane. Vi lagde vår egen lille semester kickoff hvor undertegnede kjørte på med reale slagere, selvfølgelig ”Granda” og ”Silikon i tatti”. (Mer rakk vi ikke før det ble byttet DJ).

unnamed (1)

Siden vi stort sett har levd i vannet med våtdrakter, kommer vi ikke spesielt brune tilbake, men en ting er sikkert – blide er vi i alle fall! Suksess! Vi gleder oss til neste tur.

 

Charlotte Borchsenius

Foto: Nikoline Asdøl og Daniel, Lapoint