Surf´s up

surrfSøndag 26. august møttes 12 spente fjes på flyplassen i Lisboa. Flere hadde vært på reise i nesten et døgn, men alle var vi klare for litt sol, sjø og saftige bølger. I regi av Lapoint skulle vi den kommende uka nemlig lære å surfe.

Vi ble kjørt ut til en by som heter Ericeira. Byen er en tradisjonell Portugisisk kystperle som ligger kun 40 minutter nord for Lisboa. Dette området blir av de fleste sett på som det beste stedet for surfing, med bølger for surfere på alle nivåer. Den preges av laidback stemning, trange gater og lokale restauranter. Vi bodde på den splitter nye campen Quinta Lizandro, som var i gåavstand til Foz de Lizandro-stranden. Det var en stor camp, med plass til ca. 90 personer. Gjestelista besto av en god blanding med folk; alt fra partysvensker og crossfit-dansker, til Hollandske yogafanatikere og smågale mexicanere. Også var det oss da, friluftsgjengen fra Norge.

cul

Fra før av var det noen som kjente noen, men ingen som kjente alle. Vi ble fort en god gjeng, og jeg er sikker på at alle som reiste nedover har fått seg nye venner som man kommer til å holde kontakten med videre her på Ås. Når man bor og lever oppå hverandre en uke, er det nesten umulig å ikke bli godt kjent.

prety

Vi ble delt inn i grupper etter nivå og hadde surfeleksjoner med instruktører omtrent hver dag. De som tror at vi var på ferie, kunne sove lenge, spise en deilig frokost og deretter flyte rundt på bøljan blå, må tenke om igjen. Vi skulle fort lære at bølgene lever sitt eget liv og om vi ville ha krembølgene måtte vi opp tidlig. Flere av dagene hadde vi leksjoner i seks-tida på morgenen. Jeg skal love deg at det er en sabla effektiv måte å våkne på når du vandrer i ørska ut mot havgapet med surfebrettet under armen og plutselig blir skylt ned av en gigabølge og starter dagen med å drikke et par liter saltvann! Etter litt prøving og feiling fikk man som oftest med seg kroppen opp på brettet og smilet våknet idet man greide å stå den første bølgen helt inn. Desto deiligere var det jo da også å være ferdig med første økt før klokka ni, og kunne nyte den deilige frokosten og noen slække timer ved bassengkanten etterpå, før man enten tok fatt på bølgene igjen eller tok seg en tur inn til sentrum.

goodb

De fleste i gruppa var på level 1. Dette er nivået for de med null eller minimal surfeerfaring fra tidligere. Fokuset var å lære de riktige teknikkene for padling, timing og pop-ups (altså hvordan du kommer deg opp), og å fange din første bølge. I begynnelsen starter man med å ta såkalte «reformed-waves» eller «white foam», som er bølger som allerede har brutt. Etter hvert som man ble mer komfortabel med disse var det lov å prøve seg på «grønne bølger», som er hovedfokus i level 2.

Når vi ikke cruiset rundt på bølgene var det lagt opp til ulike utflukter og aktiviteter vi kunne være med på. Flere av dagene var det yogatimer, ellers hadde vi en tur ut til en lokal vingård og inn til Lisboa, samt grillkvelder og volleyballturnering.

goodb

Alt i alt en knallbra tur med en knallbra gjeng – og jeg tror flere av oss er bitt av surfebasillen og gira på mer!